Modalităţi de folosire a condimentelor expirate

Condimentele păstrate în cămară timp îndelungat îşi pierd proprietăţile gustative şi nu mai sunt bune de adăugat la mâncare. Dacă faci curăţenie în dulapul de condimente şi vrei să le arunci pe cele care au depăşit termenul de valabilitate, gândeşte-te de două ori înainte să le arunci. Ele pot fi utilizitate în alte scopuri, chiar şi expirate, în afara camerei de gătit.

Iată câteva modalităţi care te vor convinge de utilitatea condimentelor expirate:

Curăţă covorul

Probabil te vei amuza de această idee, dar condimentele expirate sunt numai bune la curăţarea covoarelor. Îţi vine să crezi sau nu, ele dau un aer proaspăt inclusiv aspiratorului. Pentru a împrospăta covorul poţi folosi fără teamă rozmarin, ghimbir sau un mix de condimente aromate cum sunt cimbrul, cuişoarele şi nucşoara. Pentru a nu păta covorul, este indicat să foloseşti condimente care nu îşi lasă amprenta pe materialele textile. Presară condimentele dorite pe covor şi pune aspiratorul în funcţiune.


Alungă insectele

Înainte de a cumpăra din comerţ spray-uri sau soluţii nocive pentru sănătatea oamenilor, practic şi economic  este să foloseşti condimente cu miros puternic care ţin dăunătorii la distanţă. Printre acestea, recomandate sunt menta, oregano, levănţica, piperul şi salvia.


Realizează
săpunuri de casă

Săpunurile cu aromă naturală făcute în casă devin tot mai populare. Dacă vrei să te bucuri de aroma săpunurilor făcute la domiciuliu, include în reţeta proprie scorţişoară, ghimbir şi cuişoare.


Pictează

Dacă sfecla roşie este folosită şi în zilele noastre la înroşirea ouălor, condimentele cu un miros puternic, dar plăcut  au fost utilizate de-a lungul istoriei în pictură. Din pigmenţi naturali diferit coloraţi poţi realiza împreună cu cei mici artă la cel mai înalt nivel. Dă-i frâu liber imaginaţiei folosind nucşoară, boia de ardei, scorţişoară, apă şi recipiente în care să amesteci culorile.


Ţine animalele la distanţă

Dacă condimentele cu iz puternic ne smulg câteva lacrimi, este semn că şi unele animale pot avea reacţii similare.Data viitoare când iepurii din vecinătatea unei păduri vor încerca să dea buzna în grădina ta, presară fulgi de ardei iute pe vegetalele lor preferate. Praful de chili, piperul roşu şi ardeiul iute ţin veveriţele la distanţă, iar o dată pulverizate pe plante, aceste animale nu îţi vor mai intra în grădină.


Adaugă în maşina de spălat

Piperul negru este ideal pentru rufe. Dacă vrei ca hainele să îşi păstreze culorile strălucitoare cât mai mult timp, pentru a preveni decolorarea, adaugă la spălare câteva linguriţe de piper negru. În acest mod prelungeşti durata de viaţă a hainelor tale.


Confecţionează lumânări parfumate

Aroma condimentelor vechi poate fi pusă în valoare dacă o foloseşti la confecţionarea lumânărilor. Atunci când fabrici lumânări, alege ierburi aromate care cresc în pământ pentru a conferi o aromă interesantă produsului finit.


Neutralizează mirosurile neplăcute

Cu ajutorul condimentelor, poţi neutraliza mirosurile înţepătoare din propria locuinţă. Plasând plicuri de condimente prin sertare, mirosurile vechi vor dispărea, iar bucătăria va avea din nou un miros proaspăt dacă fierbi batoane de scorţişoară şi cuişoare.  


Plantează seminţe de condimente

Dacă ai condimente întregi, cum ar fi stele de anason, seminţe de coriandru, chimen, mărar şi alte plante aromate, plantează-le în ghiveci. Seminţele folosite pot germina, însă succesul unei culturi de condimente depinde în mare măsură de vechimea lor şi de modul în care au fost păstrate. Condimentele stocate în recipiente de sticlă închise etanş şi ţinute în frigider au mari şanse să crească în ghiveci după ce au fost plantate.

Orice ai face, nu depozita condimentele lângă aragaz pentru că temperatura ridicată le distruge substanţa.

Foto: earth911.com